Ana içeriğe atla

Kawasaki Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Korona Virüs ile İlişkisi Nedir

Korona virüs salgını ile birlikte gündemimize giren ve çocuklarımızın sağlığını tehdit eden  Kawasaki Hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Korona virüs ile ilişkisi nedir?

Kawasaki hastalığı, ilk defa Japon çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından 1967 yılında tanımlanmıştır.

Kawasaki hastalığı kalıtsal bir hastalık değildir fakat genetik bir yatkınlığın olabileceği düşünülmektedir. Bulaşıcı olmamakla birlikte hastalıktan korunmakta mümkün değildir. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülür. Sıklıkla da 18-24 ay bebeklik döneminde rastlanmaktadır. 

Erkek çocuklarda kız çocuklara nazaran daha fazla görülmektedir. Yılın her döneminde görülse de kış mevsiminin sonlarında ve  ilkbaharda daha çok rastlanmaktadır. 

Kawasaki Hastalığının Belirtileri;

  • En az beş gün süren yüksek ateş, 
  • Deri döküntüsü (gövde, kol ve bacaklar ile kasık bölgesinde deride kızarıklık ve soyulma şeklinde) 
  • El ve ayaklarda şişme ve kızarıklık, 
  • Konjuktivit (gözlerde kızarıklık), 
  • Ağız içi, dil (çilek görünümlü) ve boğaz mukozasında kızarıklık  
  • Boyun bölgesinde lenf bezlerinde büyüme
  • Eklemlerde ağrı,şişlik
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Huysuzluk ve
  • Baş ağrısıdır. 

Kawasaki hastalığının belirtilerinden gözde kızarıklık ve çilek görünümlü dil

Kawasaki hastalığının belirtilerinden deri döküntüsü

Kawasaki hastalığı bu belirtilerle kendini gösteren, genellikle koroner arterleri tutan, anevrizmalara (baloncuk/damar genişlemesi) neden olan ve damar duvarlarının iltihaplanmasına yol açan akut sistemik bir damar hastalığıdır. Kawasaki hastalığı Türkiye'de 2. sıradaki en sık rastlanan edinsel kalp hastalığıdır.

Kawasaki hastalığı tedavi edilmez ise uzun süreli kalp komplikasyonlarına sebep olduğu için kalp tutulumu en ciddi bulgusudur. Bu komplikasyonlar;
  • Koroner arter damarlarının iltihabı *vaskülit*
  • Kalp kası iltihabı *miyokardit* ve 
  • Kalp kapağı iltihabı *endokardit* dir.
Hastalığın derecesi çocuktan çocuğa değişmektedir. Her çocukta bütün belirtiler görülmeyebilir, bir çoğunda da kalp tutulumu görülmeyebilir.

Kawasaki hastalığının tedavisinde; yüksek doz İntravenöz İmmünoglobulin (IVIG) ve Aspirin damardan uygulanır. Erken dönemde özellikle ilk 10 gün içinde verilen intravenöz immünoglobulin tedavisi ile koroner arter riski azalmaktadır. 

Kawasaki hastalığı ve immünoglobulin tedavisi çocukların bağışıklık sistemini etkilediğinden ve bu etki 6 ay sürebildiğinden dolayı aşı konusunda dikkat edilmesi gereken şey, çocuğun en az 3-6 ay boyunca aşılanmamasıdır.  

Kızamık ve su çiçeği aşısı için ise en az 11 ay beklemek gerekir çünkü uygulanan tedavi bu aşıların bağışıklık yanıtını etkilemektedir.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınının gençleri ve çocuklarıda etkilediği tespit edilmiştir. 5 yaş altı çocuklarda görülen Kawasaki hastalığı ilk önce İngiltere daha sonra Fransa, Belçika, İtalya, İspanya, Portekiz ve İsviçre gibi Avrupa ülkelerinde ortaya çıkarak anormal bir artış göstermiştir. Salgınla birlikte son bir ayda görülen vaka sayısının, normalde bir senede görülen vaka sayısının 6 katı olması dikkat çekicidir. Hasta olan bazı çocuklarda korona virüsün pozitif çıkması bu artışın korona virüs ile ilişkilendirilmesine sebep olmuştur. 


Nadiren görülen Kawasaki hastalığı çocuk hastalarda korona virüs ile ilişkili olabilir

Fransa Sağlık Bakanı vakaların korona virüs ile bağlantısı olduğunu teyit edecek ellerinde yeterli kanıt olmadığını bildirmiştir. 

Testlerin doğruluğu da son zamanlarda sorgulanmaya başlandığı için bu hastalığın korona virüs ile bağlantısı yok denilememektedir. İngiliz ve Fransız yetkililer bu hastalığa yakalanan çocukların bazılarında korona virüsün pozitif bazılarında ise negatif olduğunu belirtmişlerdir. Covid-19 testi pozitif çıkan hasta çocuklarda virüsün Kawasaki Hastalığını tetiklemiş olabileceği düşünülmektedir. 

Fransa'da Kawasaki Hastalığına yakalanan çocuk sayısının 135'e yükseldiği belirtilmiş ve bu çocukların yaklaşık olarak yarısı yüksek ateşle yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmıştır. Bu çocuklardan 1 tanesi ise hayatını kaybetmiştir. 

Ulusal Sağlık Hizmetleri ise bu hastalığın ilgililer tarafından korona virüs ile bağlantısının çok dikkatli olarak incelenmesi ve bu doğrultuda tedaviyi de hızlı bir şekilde gerçekleştirmeleri konusunda çağrıda bulunmuştur. 

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri Covid-19'un çocuklarda hafif belirtilerle kendini gösterdiğini ve virüse yakalananların da tamamen iyileştiğini belirtmişlerdir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 konusundaki teknik yöneticisi Dr. Maria Van Kerkhove bu yeni hastalığın (Kawasaki hastalığı) varlığını doğrulamış ve bu hastalığın inceleme altına alındığını bildirmiştir. Dr. Kerkhove dünyadaki tüm klinisyenleri bu hastalık konusunda tetikte olmaya ve sistematik olarak bilgi toplamaya çağırmıştır. Fakat hastalığın çok nadir görülen bir hastalık olduğunu da belirtmiştir.

Sağlıkla ve Mutlu kalın... 😊





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bebekler İçin BLW Yöntemi ile Beslenme Eğitimi

BLW Yöntemi Nedir sorusunu kısaca cevaplayacak olursak, BLW (Baby Let Weaning) Bebek Liderliğinde Beslenme veya Bebek Bırak Kendi Yesin , bir bebek beslenme eğitimi yöntemidir. Yani, bebeğinizin önüne koyduğunuz (bebeğinizin yiyebileceği) yiyeceklerle kendi kendini beslemesidir. Son zamanların ebeveynler tarafından en çok merak edilip araştırılan konuları arasında baş sıralarda yer almaktadır. Bırakın Kendi Yesin : BLW Yöntemi ile Beslenme Nasıl Uygulanır

Bebeklerden Topuk Kanı Neden Alınır?

İlk bebekleri dünyaya gelen  anne babaların en çok merak ettikleri konuların başında bebeklerinden topuk kanının neden alındığı gelir. Bu makalede kısaca topuk kanının neden alındığına değineceğim... Topuk Kanı Neden Alınır?  Bebeklerde Topuk Kanı Neden Alınır Yenidoğan bebeklerden topuk kanı, önemli ve tedavi edilebilir bazı kalıtsal metabolik ve hormonal hastalıkları erken dönemde tespit etmek ve tanı koyabilmek amacıyla alınmaktadır.  Sağlık Bakanlığı'nın yenidoğan tarama programı çerçevesinde, topuk kanı tarama testi tüm doğum yapılan hastanelerde uygulanır.  Testin negatif çıkması bebeğinizin sağlıklı olduğunu gösterir.  Testin pozitif çıkması bebeğinizde bir hastalığın mevcut olduğunun göstergesidir.  Şüpheli veya anormal çıkan sonuçlar konusunda aileler bilgilendirilir.  Şüpheli çıkan sonuçlarda test tekrar edilir.   Hastalık şüphesi olanlar ise ileri merkezlere sevk edilir. Topuk Kanı Almak İçin Ailenin Rızası Gerekli mi? Topuk kanı, normal şartlarda herhangi bir rızaya baş

VTech BM4500 Kameralı Bebek Telsizi

Merhaba; Sevgili anne adayları yeni doğacak bebeğiniz için Bebek Telsizi mi? alsam, Kameralı Bebek Telsizi mi? alsam diyorsanız, bizim tercihimiz Kameralı Bebek Telsizinden yana oldu. Böylelikle yanında olmadığınız zamanlarda bebeğinizin ne yaptığını izleme şansınız oluyor ve gözünüz arkada kalmıyor. 😃 VTECH BM4500 BEBEK KAMERASI