Ana içeriğe atla

Bebekler İçin BLW Yöntemi ile Beslenme Eğitimi

BLW Yöntemi Nedir sorusunu kısaca cevaplayacak olursak, BLW (Baby Let Weaning) Bebek Liderliğinde Beslenme veya Bebek Bırak Kendi Yesin, bir bebek beslenme eğitimi yöntemidir. Yani, bebeğinizin önüne koyduğunuz (bebeğinizin yiyebileceği) yiyeceklerle kendi kendini beslemesidir. Son zamanların ebeveynler tarafından en çok merak edilip araştırılan konuları arasında baş sıralarda yer almaktadır.


BLW nedir? BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Bırakın Kendi Yesin : BLW Yöntemi ile Beslenme Nasıl Uygulanır



BLW geleneksel tamamlayıcı beslenme yöntemine alternatif olarak geliştirilmiştir. Geleneksel yöntemde bebek için hazırlanan pütürlü - parçalı gıdalar önce kaşık ile tanıtılıp sonra bebeğin yaşı ve gelişimine göre yavaş yavaş yetişkin yemeklerine dönüştürülmektedir. BLW de ise bebekler aileleri ile beraber yemek yerken birbirine karıştırılmamış besinleri kendileri seçerek yemektedirler. Bu süreçte neyi, ne kadar ve hangi hızda yiyeceklerine de kendileri karar vermektedirler.

BLW bebeklerin beslenme becerisi ile birlikte zihinsel ve bedensel gelişimine de destek sağlayan bir yöntemdir.

Bebeğinizin 1 yaşına kadar temel gıdası anne sütüdür. Eğer sütünüz yetmiyorsa formül süttür. Bu süreçte emzirmeyi aksatmamanız gerekir.

BLW yönteminin uygulanabilmesi için herşeyden önce bebeğin güvenliği sağlanmalıdır. Bunun için bebeğin en az 8 aylık olması, en azından destekli olarak " tercihen desteksiz " dik olarak oturabiliyor olması gerekmektedir. Ayrıca bebeğin el-göz-ağız koordinasyonunun oluşmuş olması gerekmektedir. Bebek bu yöntem ile beslenirken mutlaka gözünüzün önünde, yüzü size dönük olmalı ve başka işlerle ilgilenilmemelidir.

Bu yöntemini uygularken anne-babaların en büyük endişesi bebeğin yemek parçalarını yutamayıp boğulacağıdır. 7-8 aylık bebeklerde yutma refleksi (doğal-koruyucu bir reflekstir) gelişmiştir ve yutma esnasında soluk borusu otomatik olarak kapandığı için endişe etmeye gerek yoktur. Oldu ki bu refleks çalışmadı veya gecikti o zamanda öksürük refleksi devreye girer ve öksürme yoluyla gıda veya cisim her ne ise dışarı atılır. Yine de dışarı atılamadı mı? Bebeğinizi kısa bir süre gözlemleyip cilt renginde değişiklik (kırmızıdan-mora) varsa ve nefes alamıyorsa Heimlick manevrası ile müdahele etmeniz gerekir. Heimlick manevrasının nasıl yapılması gerektiğini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.



Peki bebeğinizin BLW yöntemine hazır olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Bebeğiniz dik olarak oturabiliyorsa, oyuncaklarını ağzına götürüp yemeye çalışıyorsa, ağzı ile çiğneme hareketi yapıyorsa, birşeyleri almak üzere uzanıyorsa BLW için artık hazır demektir.

Bazı kaynaklarda 6 ay civarında bebeklerin BLW'ye hazır olacağı, katı gıdalara başlanabileceği yazsa da bence 8. aydan sonra başlanmalıdır. Çünkü 8-9 aylık olduktan sonra bebekler el hareketlerini daha iyi yapabilmekteler. Aynı zamanda el -göz -ağız koordinasyonlarıda daha iyidir.



BLW Yöntemi nedir
Ek Gıdaya Geçiş : BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır


Ek gıdaya geçişte BLW yöntemi ile bebeğiniz yiyeceklerin dokusunu keşfeder, tadını ve kokusunu algılar. Kendi kendine yediği için yavaş yavaş ve istediği kadar yer. Bebeğinize yemek yedirmek sorun olmaktan çıkar. Onu beslemek için türlü şaklabanlıklar yapmak zorunda kalmazsınız ( Aaa bak bak uçak geçiyor gibi oyunlar oynayarak, 😎televizyon karşısında oyalayarak veya bir şekilde sallayarak yedirmeye çalışmak gibi). Bu yöntemle bebeğinizde sofra kültürüde oluşmaya başlar. BLW bebeğinizin yemeğini ailesi ile birlikte mama sandalyesinde veya masada yemesini benimseyen bir sistemdir.

BLW'ye Nasıl Başlamalıyız?

Öncelikle bebeğinizin sizinle beraber sofraya oturması gerekir. Mama sandalyesi ile onu sofraya dahil edin. 

Bu yöntemde bebeğiniz ne aç ne de tok olmalıdır. Aynı zamanda uykusunu da almış olmalı (uykusunu almamış bebek yorgun ve hırçın olur). Aksi takdirde ya yemek istemeyecek ya aç olduğu içim uyum sağlayamayacak bir an önce doymak isteyecek ya da yorgun olduğu için ağlayacaktır. 

BLW' de ilk aylarda bebeğiniz yiyecekleri elleri ile yemeli ki onları tadı, kokusu, dokusu açısından tanıyabilsin. Daha sonra çatal-kaşık ile yemeye başlayacaktır. Fakat çatal-kaşık ile yemeyi öğrenmesi daha fazla zaman alacaktır. Bu sebeple anne-babalar olarak sabırlı olmak gerekir. 

Bebeğinize vereceğiniz besinler ne çok yumuşak ne de çok sert olmamalı. Elleri ile tutabileceği sertlikte ve ısırabileceği yumuşaklıkta olmalı. Eline alır almaz yumuşamamalı. Başlangıç olarak buharda pişmiş havuç, brokoli, patates gibi sebzeler (bunları püre şeklinde vermiyoruz) ile elma, armut gibi meyveler olmalıdır. Bu sebze ve meyveleri elleriyle tutup ağzına götürebileceği şekilde kesip vermeliyiz.
Yine muz, üzüm, domates gibi sebze ve meyvelerde kesilerek verilebilir. Bebe bisküvisi, şeftali, ekmek, dilimlenmiş kivi de verilebilir. Makarna, köfte, peynirli omlet gibi gıdalarda küçük parçalar halinde önüne konularak verilebilir (Besinleri bebeğinizin ayına uygun olarak seçiniz). 

Havuç, salatalık gibi besinler 5 cm uzunluğunda parmak şeklinde kesilerek verilmelidir ki bebeğiniz rahatlıkla kavrayabilsin. Kiraz gibi meyveler çekirdekleri çıkartılarak verilmelidir. (Benim oğlum en çok salatalık yemeyi seviyor 😍). 

Yiyecekleri bebeğinize zarar vermeyecek türden (kırılmayan vb.) bir tabak-tepsi içinde bebeğinize sunmalısınız. Başta yemeyebilir, dökebilir ama sabırlı olmanız gerekiyor. Zamanla alışacak ve yemeya başlayacaktır. Bebeğinizin öğrenmesine yardımcı olmak için siz de onunla beraber atıştırabilirsiniz. Sizi taklit ederek öğrenmesi kolaylaşacaktır.
Bebeğinize Kabuklu yiyecekler vermeyiniz!!! 

Güvenlik açısından yemek sonrası bebeğinizin ağzının içini kontrol etmenizde fayda var.
Bu yöntemin tek dezavantajı DAĞINIKLIK.... 😎 Yemek öncesi bebeğinizin mama sandalyesinin altına bir örtü sermek yere dökülen yemekler için iyi olacaktır. Bebeğinize ise kısa kollu body veya hareketlerini kısıtlamayacak önlük giydirebilirsiniz.

BLW yöntemi bebeğinize birçok fayda sağlar. Herşeyden önce bebeğinizin özgüveni daha çabuk gelişecektir. Çiğnemeyi ve dişlerini kullanmayı öğrenecek ve bu sayede çene kaslarıda güçlenecektir. Beş duyu organını daha hızlı bir şekilde kullanmayı öğrenecektir. Aynı zamanda bu yöntem bebeklerin ince motor gelişimini de desteklemektedir. Pütürlü yiyeceklere daha çabuk alışacaktır. Yeterli yemek yeme alışkanlığı edinecektir.

BLW yöntemi ile; yemek yedirebilmek için bebeğinizi kandırmak zorunda kalmayacaksınız ve yemek saatleri de işkence olmaktan çıkacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bebeklerden Topuk Kanı Neden Alınır?

İlk bebekleri dünyaya gelen  anne babaların en çok merak ettikleri konuların başında bebeklerinden topuk kanının neden alındığı gelir. Bu makalede kısaca topuk kanının neden alındığına değineceğim... Topuk Kanı Neden Alınır?  Bebeklerde Topuk Kanı Neden Alınır Yenidoğan bebeklerden topuk kanı, önemli ve tedavi edilebilir bazı kalıtsal metabolik ve hormonal hastalıkları erken dönemde tespit etmek ve tanı koyabilmek amacıyla alınmaktadır.  Sağlık Bakanlığı'nın yenidoğan tarama programı çerçevesinde, topuk kanı tarama testi tüm doğum yapılan hastanelerde uygulanır.  Testin negatif çıkması bebeğinizin sağlıklı olduğunu gösterir.  Testin pozitif çıkması bebeğinizde bir hastalığın mevcut olduğunun göstergesidir.  Şüpheli veya anormal çıkan sonuçlar konusunda aileler bilgilendirilir.  Şüpheli çıkan sonuçlarda test tekrar edilir.   Hastalık şüphesi olanlar ise ileri merkezlere sevk edilir. Topuk Kanı Almak İçin Ailenin Rızası Gerekli mi? Topuk kanı, normal şartlarda herhangi bir rızaya baş

VTech BM4500 Kameralı Bebek Telsizi

Merhaba; Sevgili anne adayları yeni doğacak bebeğiniz için Bebek Telsizi mi? alsam, Kameralı Bebek Telsizi mi? alsam diyorsanız, bizim tercihimiz Kameralı Bebek Telsizinden yana oldu. Böylelikle yanında olmadığınız zamanlarda bebeğinizin ne yaptığını izleme şansınız oluyor ve gözünüz arkada kalmıyor. 😃 VTECH BM4500 BEBEK KAMERASI