Ana içeriğe atla

Bebekler İçin Keçi Sütü mü, İnek Sütü mü

Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda, bebeklik ve çocukluk dönemlerinde anne sütüne alternatif olarak keçi sütü mü, inek sütü mü tercih etmeliyiz? 


Anne sütüne alternatif: Keci sütü mü? İnek sütü mü?
Anne sütüne alternatif: Keçi sütü mü? İnek sütü mü?

Bebekler doğumdan sonra ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelidirler. Bu dönemde anne sütü fizyolojik ve psikolojik olarak bebeğin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaktadır. Bebek için hiçbir şey anne sütü kadar değerli değildir. Altıncı aydan sonra ek gıda ile birlikte bebeğin anne sütü ile beslenmesinin devam etmesi, emzirmenin mümkünse 2 yaşına kadar devam etmesi hem bebeğin hem de annenin sağlığı için önemlidir. Emzirme bebeği astım, alerji, obezite, diyabet gibi hastalıklardan korurken, annenin doğum sonrasında rahim kanaması, meme ve yumurtalık kanseri gibi risklerini  de azaltıyor. 

Süt, bebeğin alması gereken vitamin ve minarellerin birçoğunu karşılayan en önemli ve temel gıdalardan biridir. Bu nedenle bebeğin yaşına ve sağlık durumuna en uygun olan sütü seçmek konusunda dikkatli olmak gerekir.

Peki bebeğinizin beslenmesinde ilk tercih inek sütü mü olmalı, keçi sütü mü olmalı?


ilk-tercih-inek-sütü mü-keci-sütü mü-olmalı?
Bebek beslenmesinde ilk tercih inek sütü mü, keçi sütü mü olmalı?

İnsan sağlığına faydalı yönlerinin gösterilmesi ile birlikte keçi sütüne olan ilgi artmıştır. Dünyadaki keçi sütü üretimi 1991-2011 yılları arasında %70 oranında artış göstermiştir. Dünyadaki süt üretiminin ise yaklaşık olarak %2,2' sini keçi sütü oluşturmaktadır. Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerde keçi sütü ve ürünlerinin üretimi gelişmiş olup ekonomik ve teknolojik olarak oldukça önemli bir yere sahiptir. Yine Japonya'da keçi sütü ve ürünlerinin inek sütüne göre fonksiyonel özelliklerinin farkedilmesi keçi sütü sektörünün hareketlenmesine neden olmuştur. Son yıllarda Amerika'da da keçi sütü yaygınlaşmaya başlamıştır. 

2017 yılında Ufuk Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Dergisinde yayınlanan bir derlemede keçi sütü, anne sütü ve inek sütü içerik olarak (fiziksel ve kimyasal özellikleri) karşılaştırılarak, bebek beslenmesinde keçi sütünün inek sütüne alternatif olup - olamayacağı araştırılmıştır. Sonuçlar aşağıda tabloda görüldüğü şekildedir.

Ana-besin-ögelerinin-keci sütü-inek sütü-ve-anne sütündeki-yüzdelik-dağılımları
Ana besin ögelerinin keçi sütü, inek sütü ve anne sütündeki yüzdelik dağılımları

Bu tabloya göre; Laktoz oranı inek sütünde keçi sütünden daha fazladır. Protein içeriği açısından ise keçi sütünün inek sütüne göre daha zengin olduğunu söyleyebiliriz. Kazein ve Whey proteinleri; her ikisinde de eşit miktardadır. Keçi sütünün yağ oranı, anne sütüne inek sütünden daha yakın olup keçi sütünün kalorisi daha yüksektir. Keçi sütünün protein olmayan azot yüzdesi ise anne sütüne daha yakın görünmektedir.

Keçi sütünün gelişim açısından inek sütüne tercih edilmesinin bir sebebi de keçi sütünün içindeki minarellerin inek sütüne göre daha zengin olmasıdır. Keçi sütünün değerli ve zengin minarellere sahip olmasının en önemli nedeni keçinin her çeşit otu yemesidir.
 
Keci-inek-ve-anne sütünün-100 gr’ındaki-mineral-ve-vitamin-icerikleri
    Keçi, inek ve anne sütünün 100 gr’ındaki mineral ve vitamin içerikleri

İnek sütü proteinlerine alerjisi olan çocuklar için inek sütü yerine keçi sütü ile beslenmesi tavsiye edilir. İnek sütünün başlıca proteinleri kazeinler (α-kazein, s-kazein, β-kazein, κ-kazein, y-kazein) ve whey proteinleridir (β-laktoglobulin, α-laktoalbumin, sığır immunglobulinleri, sığır serum albumini). Ayrıca az miktarda laktoferrin, lipaz, esteraz gibi proteinler bulunur. Kazeinlerin ve β-laktoglobulinin inek sütü alerjisinde major allerjenler olduğu düşünülmektedir. Fakat alerjiye neden olan protein keçi sütünde de bulunmaktadır. Keçi sütündeki proteinlerin büyük bir kısmını inek sütünde olduğu gibi kazeinler oluşturmaktadır. Dolayısıyla inek sütüne alerjisi olan bebeklerin %92' sinin keçi sütüne de alerjisi olabilir. Fakat bazı keçi türlerinin sütlerindeki kazein içeriğinin düşük olması keçi sütüne karşı oluşan alerjinin daha düşük olmasını açıklayabilir. Bu nedenle inek sütüne alternatif olarak düşünülebilir. Keçi sütünün inek sütüne göre daha az allerjen olması ve nispi antimikrobiyal, immünmodülatör (bağışıklığı attırıcı) özellikleri nedeniyle anne sütüne inek sütünden daha fazla benzerlik göstermektedir. 

Keçi sütü, inek sütüne kıyasla daha fazla kalsiyum, magnezyum, potasyum ve vitamin içerir. 100 gram anne sütünde kalsiyum oranı 32, inek sütünde 119, keçi sütünde 134 miligramdır. Bu durumda keçi sütünün bebek gelişimi için iyi bir kalsiyum kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla keçi sütü bebek maması üretimi için de ideal bir kaynak olabilir. 

Keçi sütü, inek sütüne kıyasla daha fazla B6 vitamini, A vitamini, selenyum ve niasin içermektedir. Ancak demir, folik asit ve vitamin B12 açısından fakirdir. İnek sütü keçi sütüne göre 5 kat daha fazla vitamin-B12, 10 kat daha fazla folik asit ve demir içermektedir. Bebeğin gelişim döneminde alması gereken folik asit ve demir değerini karşılamayan keçi sütünün sürekli kullanımı, gelişim açısından fayda sağlamaz ve en önemlisi anemiye neden olabilir. 

Hem keçi sütü hem de inek sütü anne sütü gibi prebiyotik içerikler içermezler. Fakat keçi sütü yüksek oranda küçük çaplı yağ kürecikleri ve düşük düzeyde αs1-kazein içerir. Bu özelliklerinden dolayı sindirim ve emilimi inek sütüne kıyasla daha kolaydır. Yüksek oranda protein, protein olmayan azot ve fosfat içeriğine bağlı yüksek tamponlama kapasitesi sayesinde gastrointestinal sistemin sağlığının korunmasına yardımcı olur. 

keci-sütü-inek-sütüne-alternatif-olabilir mi?
Keçi sütü inek sütüne alternatif olabilir mi?

Anne sütüne yakınlık açısından bakıldığında gerek keçi sütü gerekse inek sütü anne sütüne yakın değildir. Keçi sütü; bebek, süt çocuğu ve çocuk beslenmesinde anne sütünün verilemediği durumlarda eksik olan demir, folat, vitamin B12, C ve D içeriği bakımından zenginleştirilmesi ve yüksek elektrolit içeriğinin dengelenmesi şartıyla (işlem görmüş keçi sütü şeklinde) inek sütüne alternatif olarak tercih edilebilir. 


Sağlıkla ve Mutlu Kalın...😉

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bebekler İçin BLW Yöntemi ile Beslenme Eğitimi

BLW Yöntemi Nedir sorusunu kısaca cevaplayacak olursak, BLW (Baby Let Weaning) Bebek Liderliğinde Beslenme veya Bebek Bırak Kendi Yesin , bir bebek beslenme eğitimi yöntemidir. Yani, bebeğinizin önüne koyduğunuz (bebeğinizin yiyebileceği) yiyeceklerle kendi kendini beslemesidir. Son zamanların ebeveynler tarafından en çok merak edilip araştırılan konuları arasında baş sıralarda yer almaktadır. Bırakın Kendi Yesin : BLW Yöntemi ile Beslenme Nasıl Uygulanır

Bebeklerden Topuk Kanı Neden Alınır?

İlk bebekleri dünyaya gelen  anne babaların en çok merak ettikleri konuların başında bebeklerinden topuk kanının neden alındığı gelir. Bu makalede kısaca topuk kanının neden alındığına değineceğim... Topuk Kanı Neden Alınır?  Bebeklerde Topuk Kanı Neden Alınır Yenidoğan bebeklerden topuk kanı, önemli ve tedavi edilebilir bazı kalıtsal metabolik ve hormonal hastalıkları erken dönemde tespit etmek ve tanı koyabilmek amacıyla alınmaktadır.  Sağlık Bakanlığı'nın yenidoğan tarama programı çerçevesinde, topuk kanı tarama testi tüm doğum yapılan hastanelerde uygulanır.  Testin negatif çıkması bebeğinizin sağlıklı olduğunu gösterir.  Testin pozitif çıkması bebeğinizde bir hastalığın mevcut olduğunun göstergesidir.  Şüpheli veya anormal çıkan sonuçlar konusunda aileler bilgilendirilir.  Şüpheli çıkan sonuçlarda test tekrar edilir.   Hastalık şüphesi olanlar ise ileri merkezlere sevk edilir. Topuk Kanı Almak İçin Ailenin Rızası Gerekli mi? Topuk kanı, normal şartlarda herhangi bir rızaya baş

VTech BM4500 Kameralı Bebek Telsizi

Merhaba; Sevgili anne adayları yeni doğacak bebeğiniz için Bebek Telsizi mi? alsam, Kameralı Bebek Telsizi mi? alsam diyorsanız, bizim tercihimiz Kameralı Bebek Telsizinden yana oldu. Böylelikle yanında olmadığınız zamanlarda bebeğinizin ne yaptığını izleme şansınız oluyor ve gözünüz arkada kalmıyor. 😃 VTECH BM4500 BEBEK KAMERASI